Ontdek het wonderlijk onderwaterleven

Niet alleen dieren zoals sponzen, kwallen, slakken, vissen en zoogdieren, maar ook heel wat planten waaronder diverse wiersoorten openen een nieuwe wereld voor elke duiker.

Okeanos: de Griekse god van de oceaan

Club News

Heropstart zwembadtrainingen

Vanaf heden kunnen we trainen in het nieuwe zwembad Brigitte Becue. Elke dinsdag om 20u30 tot 21u30 staat het bad voor ons open. Leden dienen zich te registreren voor elke training. Toekomstige leden kunnen altijd contact opnemen via okeanos@nelos.be

Lees meer

Valt er iets te zien in onze wateren?

Hierop kunnen we gelukkig 🙂 bevestigend antwoorden: zowel in onze binnenwateren (steengroeven en meren), als op de Noordzee, als in de Oosterschelde is er ongelooflijk veel leven waar te nemen.

De zichtbaarheid bedraagt in onze wateren meestal slechts enkele meters, maar dit biedt ons meer dan mogelijkheden genoeg om te kunnen genieten van de onderwaterpracht dichtbij huis.

Hieronder geven we u alvast een voorsmaakje van wat er allemaal te zien is tijdens een duik:

Filmpjes van het onderwaterleven – door Ronald & Christine.

Welk onderwaterleven bestaat er?

Het onderwaterleven kan ingedeeld worden in het leven in zoetwater en in zoutwater, alsook in het plantenleven en dierenleven. Daartussen bestaan er ook nog tal van overlappende levensvormen.

Onder de planten vinden we in onze wateren vooral de groenwieren, bruinwieren en roodwieren terug.

Uit het dierenrijk treffen we onder water een zeer grote variatie aan: sponzen, zoals het sierlijke geweispons, neteldieren zoals de kompaskwal, anemonen en koralen, ribkwallen, wormen zoals de prachtige spiraalkokerworm, weekdieren zoals de slak, inktvis en de tweekleppigen,  de kreeftachtigen met alle krabben en kreeften, de stekelhuidigen zoals de zeester en de zee-egel, allerlei vissen en zelfs enkele zeezoogdieren, zoals de zeehond.

Normaal gezien kunnen zoetwatervissen niet in zoutwateromgeving overleven en omgekeerd, maar de paling en zalm kunnen zich hier bijvoorbeeld wel aan aanpassen.

Ook tussen planten- en dierenleven bestaat er geen volledig strakke lijn. De zeeanemonen die onder meer op golfbrekers leven lijken op planten, maar behoren tot het dierenrijk (neteldieren). Sommige zeeslakken leven van algen waaruit ze de bladgroenkorrels gebruiken om zelf fotosynthese (eigenschap van planten) te kunnen uitvoeren. Ook algen bijvoorbeeld, zijn geen planten, noch echte dieren. De groene zeesla die we op golfbrekers tegenkomen zijn hier ook een voorbeeld van.

Training diepzeeduiken

In het zwembad worden de groepen ingedeeld volgens niveau met het oog op het te behalen brevet

Apneuduiken

Het vrijduiken, waarbij men zonder luchtflessen duikt, is een zeer uitdagende en boeiende tak van onze duiksport. We hebben in onze club voornamelijk Danny (Master vrijduiken) en Tony die u hier met zeer veel ervaring in kunnen trainen

Onderwaterfotografie

Verschillende leden hebben al een heel parcours afgelegd op het vlak van onderwaterfoto- en videografie. Derek, Eddy en Ronald zijn hier als meest ervaren duikers zeker bereid om hun kennis en inzichten met je te delen

Technisch duiken

Een aantal duikers in onze club kunnen je verder op weg helpen op het gebied van technisch duiken, waarbij andere ademgasmengsels of andere systemen (vb rebreather) worden toegepast

Club Sponsors